onsdag 29. oktober 2008

Månedens bok oktober 2008

André Bjerke: Fortellinger ved peisen

Undertegnede har nå lest denne boka; begynte på den på lørdag 25. og leste den ut i går, tirsdag 28. oktober. Det var et eksemplar som var lånt på Deichmanske bibliotek i Oslo sentrum. Bruk biblioteket, folkens!!!

Jeg syntes dette var en meget lesverdig bok. Faktisk likte jeg den enda litt bedre enn jeg hadde ventet meg. Tidligere har jeg bare lest én bok av denne forfatteren - uoriginalt nok De dødes tjern. Den likte jeg veldig godt (er stor fan av filmversjonen). Syntes den var spennende og godt konstruert. Men noveller derimot er ikke helt min greie. Jeg foretrekker klart romanformen. Gode noveller kan gi veldig gode leseropplevelser, men IMO gir romanen langt større rom for spenning og person- og miljøskildringer.

Disse novellene var dog meget gode. Noen (for eksempel Gry og Gruble) var tankevekkende, andre mest underholdende, og noen ga en del tankenøtter (dvs kriminalnovellene). Sistnevnte var intelligente og godt konstruerte - så mange lest rett etter hverandre var dog ikke den optimale formen, det ble nesten litt for mye av det gode etter hvert. Det er masse humor i fortellingene - noen er rett ut morsomme, slik som historien om lille Ivar som ønsker seg en bror, men i alle er det mer eller mindre humor, ganske underfundig og ikke alltid helt godhjertet. Det er mange fasetter i historiene, flerfoldige av dem kan gi en god del å tenke på.

Alt i alt en bok jeg anbefaler, selv om min måte å lese den på - rett igjennom på noen få dager, gjerne flere noveller etter hverandre - nok ikke er den idelle for denne boka. Den kan heller ha godt av å godgjøre seg litt over tid. ;-)

Flere meninger om boka følger forhåpentligvis! :-)

Ingen kommentarer: